Märkesklockor till outletpriser • 2 års garanti • Certifierad e-handelsbutik

Vattentäta armbandsur – Vad innebär det egentligen?

Vattentäthet hos klockor

När det kommer till armbandsur så kan mycket väl vattentätheten vara en av de allra mest missuppfattande egenskaperna. De vanligt förekommande angivelserna om vattentäthet till viss meter ger i stor utsträckning skenet av att det hela handlar om vattendjup, och att många klockor därför är väl rustade för att även klara av de mest krävande vattenaktiviteterna. Att det tyvärr inte är så enkelt finns det många som kan vittna om. Chansen är stor att man själv har något minne, kanske från barn- eller ungdomsåren, då man glad i hågen fick för sig att testa sin nya vattentäta klocka med katastrofalt resultat. Ofta tränger såväl fukt som kondens och vatten in i klockor som inte är trycktestade eller konstruerade enligt särskild standard för dykarur.  För att reda ut förvirringen och sätta fingret på situationen så ska vi ta en närmare titt på just vattentäthet.

Vattentäthet – Ett kontroversiellt begrepp

På många håll är det numera inte tillåtet att marknadsföra klockor som vattentäta, och istället används ofta begrepp så som vattentåliga. När man tar en titt på utbudet av armbandsuret så kommer man ganska snabbt att komma i kontakt med begreppet atmosfär (ATM). Detta är en tryckenhet som åsyftar atmosfärtryck, vilket ökar desto längre ned under havsytan som man råkar befinna sig. Något förenklat brukar ATM-angivelsen uppges som en tiondel av motsvarande havsdjup per meter. Detta är förmodligen den största bidragande orsaken till att många fått intrycket att klockorna är rustade att hantera en längre tid under vatten. I verkligheten är det inte säkert att dessa klockor varken är trycktestade, eller konstruerade för att hantera det ökade vattentryck som uppstår när man rör sig under vatten. Inte heller betyder det att tillverkaren har tagit i beaktande huruvida klockan faktiskt tål saltvatten. Ofta innebär angivelsen endast att klockan förmodas klara vissa omständigheter. Har man inte några specifika krav på att ens armbandsur ska klara särskilda vattenpåfrestningar så kan man använda detta som referens:

  • 3 ATM eller 30 meter innebär att klockan är stänkskyddad.
  • 5 ATM eller 50 meter innebär att klockan tål snabba dopp och går att duscha med.
  • 10 ATM eller 100 meter innebär att klockan går att bada eller simma med.
  • 20 ATM eller 200 meter innebär att klockan klarar fridykning och snorkling. 

Men vad innebär detta i praktiken? Om klockan endast har ATM- eller meterangivelser, och saknar särskilda utfästelser från tillverkaren om vattentålighet, så är det ofta på eget bevåg som man utsätter den för vatten. Ingen kan med någon säkerhet säga hur dessa klockor kommer att klara långvarig simning, en stund i bastun eller ens vad som händer om den kommer i kontakt med schampo, diskmedel eller saltvatten. Det vore inte första gången som någon blivit besviken för att uret inte levt upp till förväntningarna och inte varit så vattentätt som förväntat. 

I de flesta fall så kan man förvänta sig att vattentåligheten på något sätt står i förhållande till angivelserna. Men vill man vara säker på att få ett armbandsur som verkligen är konstruerat för vatten så måste man säkerställa att det lever upp till någon utav de befintliga standarder för vattentålighet. 

Garanterad vattentålighet – ISO 22810:2010 och 6425

Numera finns det två vanligt förekommande standarder för vattentäthet. Dessa är utformade av Internationella standardiseringsorganisationen (ISO) och är indelade i en certifiering för vardagsklockor och en annan certifiering för dykarur. För att en produkt ska få prydas med någon utav dessa så måste den ha genomgått ett antal tester som på ett objektivt sätt fastställer att den lever upp till en viss lägsta nivå gällande vattentäthet. Låt oss därför ta en titt på vad dessa två standarder innebär.

Vattenstänk på klockaISO 22810:2010 för vattentäta vardagsklockor

Denna standard upprättades 2010 och ersatte den tidigare vanligt förekommande standarden ISO 2281:1990. Till skillnad från klockor som endast har en ATM-angivelse så går klockor med denna märkning genom ett flertal tester som avser att säkerställa att de tål såväl vattentryck som temperatur och en viss tid under vatten. Den lägsta nivån säkerställer att klockan tål att vara på ett vattendjup motsvarande tio meter under en timmes tid, och att den tål kondens i en omgivning vars lufttemperatur motsvarar upp till 45 grader Celsius. Tanken är att dessa klockor i värsta fall åtminstone ska klara ett visst vattendjup och även hantera vatten i olika temperaturer samt fukt. Om en tillverkare som följer denna standard gör ett påstående om vattentäthet till visst djup så blir det på så sätt en garanti för att det faktiskt handlar om verkliga meterdjup. 

ISO 6245 för dykaryr

Den som vill vara helt säker på att få ett armbandsur som tål även de allra mest krävande vattenaktiviteterna bör satsa på ett dykarur. Vad som skiljer dessa åt från övriga armbandsur är att de uppfyller kraven för ISO 6245-certifiering. Detta innebär att de bibehåller sin funktion upp till minst hundra meters djup, hanterar kondens, drastiska temperaturförändringar, saltvatten och även klarar övertryck. För att certifieras måste urtavlan och visarna även vara synliga i mörker. Dessa klockor har i de flesta fall även 25% säkerhetsmarginal, vilket innebär att en vattentäthet till 200 meter i praktiken motsvarar 250 meter. Denna sorts dykarur är särskilt framtagna för att vara tillförlitliga under vatten. Och vill man vara säker på att få en produkt som inte sviker när det kommer till vatten så är det ett dykarur som man bör fokusera på. Värt att poängtera är att denna sorts armbandsur generellt sett är att anses som professionella verktyg, och ofta kräver lite extra omsorg för att säkerställa att tätningarna även på sikt håller måttet för att vattentätheten ska kunna garanteras.

VattenkranUnderhåll är fortfarande A och O

När det kommer till vattentäta klockor så kan de i särskilda fall kräva ett litet extra mått av underhåll. Ofta rekommenderas att man sköljer av dem med kran- eller sötvatten efter att de har använts i salt havsvatten. På så sätt minskar man risken för korrosion eller för att saltavlagringar ska påverka urets funktion. Det är även oerhört viktigt att man säkerställer att kronan är intryckt innan man utsätter klockan för vatten. Annars riskerar man att vatten tränger in i boetten.

Något som sällan diskuteras är att man i samband med batteribyte bör se till att trycktesta klockan. Anledningen är att urmakare i de flesta fall annars inte kan garantera bibehållen vattentäthet, då gummibussningar riskerar att påverkas i samband med bytet. Ibland kostar ett trycktest lite extra, men är i de flesta fall värt det då man på så sätt kan vara säker på att klockan bibehåller sin vattentäthet. Det är ofta en bra idé att i samband med batteribyte se till att byta ut bussningar och tätningar, för att klockan även på sikt ska fortsätta ha hög motståndskraft när det kommer till vatten.

Väljer man att köpa ett dykarur, eller ett armbandsur med hög nivå av vattentäthet, så bör man därför vara beredd på att underhållet kan bli lite mer kostsamt än för traditionella ur. Detta är för att naturligt slitage förekommer och för att regelbundna trycktester är ett måste för att man ska kunna vara helt säker på att klockans vattentäthet inte har försämrats med tiden.

Vad ska man då välja?

Utvecklingen har gått långt sedan det första vattentäta uret presenterades någon gång under senare halvan av 1800-talet. Den grundläggande konstruktionen cementerades under 1900-talet, och numera förlitar sig samtliga vattentäta ur på en kombination av tätade kronor, bussningar och särskilda förseglingar. Men detta har samtidigt gjort att vi på sätt och viss tar vattentätheten för given, vilket är tydligt då numera ett stort antal armbandsur stoltserar med vattentäthet trots att de under verkliga förhållanden inte nödvändigtvis motsvarar förväntningar.

Om man endast kommer att använda sitt armbandsur under vardagliga förhållanden med lite vattenstänk så behöver man knappast oroa sig. Men när det kommer till att mer långvarigt eller mer intensivt utsätta klockan för vatten så bör man verkligen överväga att ta av sig armbandsuret eller helt enkelt införskaffa en klocka som har en garanterat hög nivå av vattentålighet i enlighet med ISO-standarder.

Innan man införskaffar ett armbandsur bör man därför fundera på vad man faktiskt kommer att använda klockan till. Behöver man inte tillförlitlig tidhållning vid dykning eller långvarigt simmande så klarar man sig i de flesta fall utan ISO-certifierade klockor. Men då bör man även vara medveten om att det ofta är en bra idé att ta av sig klockan när man vet att den löper risk att utsättas för vatten.

Genom att bekanta dig med förutsättningarna för vattentäthet, och de standarder som används, så ökar du drastiskt dina chanser att göra ett köp som du verkligen blir nöjd med. När det kommer till kritan så är ett armbandsur på många sätt ett nischat verktyg, och ibland måste man helt enkelt välja mellan utseende och särskilda funktioner. För när allt kommer omkring så är vattentäthet bara en av de många egenskaper som moderna ur har att erbjuda. Vilka är just dina unika behov?2019-05-02
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information