Märkesklockor till outletpriser • 2 års garanti • Certifierad e-handelsbutik

Ta hand om din klocka - skötselråd

Vård och skötsel av klockor

Samtliga moderna armbandsur har extremt beprövade konstruktioner, och med rätt skötsel håller de ofta hela livet ut. Det är inte ovanligt att klockor vandrar mellan ett flertal generationer utan att tappa varken utseende eller funktion. För att man ska få ut det mesta av sin klocka så krävs däremot en del regelbunden omsorg, och det är tyvärr inte alltid helt uppenbart hur man på bästa sätt vårdar ambandsuret. Till råga på allt så är de råd som finns ofta motstridiga och oklara. Det är inte heller ovanligt att återförsäljare och tillverkare inte är helt tydliga med vad som egentligen gäller. Låt oss därför ta en närmare titt på hur man på bästa sätt vårdar sin klocka.

Vad är min klocka bäst lämpad för

Att använda sin klocka på rätt sätt är förmodligen det allra mest viktiga när det kommer till att få ut så mycket som möjligt av den. Men vad menar vi egentligen med att använda sin klocka på rätt sätt? Även om det inte alltid är helt uppenbart så är de flesta armbandsur väldigt nischade. Planerar man att spendera mycket tid i vattnet så är ett ISO-cerifierat dykarur ofta det enda rimliga alternativet, och om man spenderar mycket tid i dammiga miljöer gör man bäst i att säkerställa att klockan håller tätt innan man låter den sitta kvar på armen.

Vattentålig eller vattentät? Många utgår ifrån att en klocka med vattenmärkning är vattentät ända ned till ett djup motsvarande dess märkning. Men det är faktiskt endast regelrätta dykarur som är trycktestade och garanterade att klara regelbunden vattenaktivitet. Med övriga klockor är det faktiskt en chansning huruvida de överlever en längre tid i vattnet. Om du har en klocka som inte uppfyller ISO 6425 bör du alltid överväga huruvida det inte är säkrast att ta av den innan du tar ett bad. Om du spenderar mycket tid i vattnet, och inte har möjligheten att införskaffa ett regelrätt dykarur, bör du satsa på så hög vattentålighet som möjligt.

Stil eller särskild funktion? Det är knappast en hemlighet att modeklockor och funktionella klockor ofta fyller olika ändamål. Detta betyder inte att någon av dem är sämre rent kvalitativt, utan endast att de har olika användningsområden. Modeklockor är väldigt sällan rustade för friluftsliv, och extremt robusta klockor är sällan särskilt diskreta. Att veta för vilket tillfälle klockan är lämpad kan göra mycket för dess livslängd.

När du ser till att anpassa ditt val armbandsur utifrån situation så gör du automatiskt väldigt mycket för att säkerställa långvarig nytta. Det är oerhört vanligt att folk överskattar förmågorna hos sina armbandsur, vilket kan resultera i allt ifrån fuktskador till vibrationsskador på urverket. Att därför spendera lite extra tid inför köpet för att säkerställa att man faktiskt får en klocka som lever upp till ens förväntningar är något som verkligen lönar sig i det långa loppet.

Byter du batteri med omsorg?

Om man har en manuell klocka så slipper man så klart bry sig om batteribyten, men för övriga personer så är bytet ett ofta återkommande dilemma. Nu för tiden behöver man sällan byta mer ofta än med några års mellanrum och många lockas av tanken att sköta bytet på egen hand. Det finns ett stort antal verktygsset och boettöppnare på marknaden, men det är alltid viktigt att batteribytet sker på rätt sätt. Om du har en särskild dykarklocka så kan vattentätheten endast garanteras om bytet sker i samband med ett trycktest. Och för övriga klockor är det även viktigt att boetten försluts på så sätt att varken vattenstänk eller damm tränger igenom. I särskilda fall kan det vara nödvändigt att byta särskilda komponenter för att säkerställa att klockan håller tätt. Om du planerar att ta hand om bytet på egen hand så är det ofta en bra idé att först öva på gamla eller väldigt billiga klockor för att man ska få in den vana som krävs.

Håller du din manuella klocka i rörelse?

När det kommer till kvartsklockor så behöver man inte bry sig om att dra upp klockan, då det är batteriet som sköter själva driften. Men manuella klockor mår däremot bäst av att regelbundet vridas upp. Vissa klockentusiaster med självuppdragande klockor går så långt att de införskaffar särskilda kabinett som håller klockorna i rörelse under perioder då den inte sitter på armen för att simulera naturlig klockrörelse. Även om man inte är villig att gå så långt så är det viktigt att säkerställa ett klockans energikälla underhålls med regelbunden intervall. Till skillnad från kvartsur så behöver manuella klockor vara i ständig rörelse för att inte riskera att försämras. Många väljer även att lämna in dem på service med några års intervall för att säkerställa att mekaniken är i toppskick.

Håller du klockan ren?

Det går inte att undvika att klockor utsätts för smuts och damm. Hur noggrann man än är så kommer man förr eller senare upptäcka att skarvar och vrår behöver rengöras. För att undvika att smutsen kryper närmare in i urverket så kan man med fördel regelbundet torka klockan med en mikrofibertrasa och se till att klockans skarvar hålls rengjorda. Denna sorts enklare men regelbunden rengöring gör ofta ett under för klockans utseende och bidrar ofta även till att klockans funktion inte försämras.

Har du rätt armband för dina behov?

De personer som har på sig sitt armbandsur under dagerns alla aktiviteter upptäcker förr eller senare att olika armband är lämpade för olika ändamål. Är man väldigt fysiskt aktiv så kanske det inte är allt för lämpligt med ett armband tillverkat i läder eller av textilier då dessa har en tendens att ta till sig fukt. För dessa personer kanske det är bättre lämpat med ett helsyntetiskt armband. Det är även viktigt att komma ihåg att armband tillverkade av naturmaterial ofta försämras med tiden, och kan behöva bytas efter några år. 

Är glaset i bra skick?

Glaset är en väsentlig del när det kommer till såväl utseende som funktion. Ett glas med repor försvårar inte bara själva tidhållningen utan kan även påverka allt ifrån vattentäthet till klockans tillförlitlighet. Även om många glas framställs som repfria så finns det inget material i världen som kan stå emot alla påfrestningar. Därför är det alltid en bra idé att vara uppmärksam på eventuella sprickor och se till att lämna in klockan hos en urmakare för bedömning och man upptäcker skador. Många väljer att ha en särskild förvaringsplats för ditt armbandsur för att på så sätt undvika onödiga repor. Inför köpet av ett armbandsur är det en bra idé att dubbelkolla vilken sorts glas som klockan har, för att på så sätt kunna avgöra risken för framtida repor.

Lämnar du in din klocka på regelbunden service?

När man lämnar in sitt armbandsur på service hos en betrodd verkstad så ingår oftast en genomgång av packningar, rengöring, ruckning eller batteribyte och ett trycktest. Många rekommenderar att detta sker varje eller vartannat år för att säkerställa att ens klocka fortsätter vara funktionell. Om klockan har särskilda egenskaper eller om man använder den för kritisk tidhållning så blir det ännu viktigare att den får en regelbunden översyn. Även om man kan ta hand om en stor del av skötseln på egen hand så finns det vissa saker som man behöver en urmakare till. Det är helt enkelt svårt att själv leva upp till den mångåriga erfarenhet och tillgång till specialverktyg som finns hos en urmakare.

Kort sammanfattning

Vad kan man då dra för slutsatser av det hela? Att sköta sin klocka kan göras så enkelt eller som omständligt som möjligt. Om man väljer att lämna in sitt armbandsur regelbundet så får man ofta de tips och råd som behövs för att säkerställa att den får ett långt liv. Men detta tar så klart inte bort behovet av att hålla sin klocka ren och fri från repor. Då man själv väljer vilken nivå man vill ligga på gällande underhåll så har man stora möjligheter att göra allt så enkelt eller så komplicerat som möjligt. Här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna när det kommer till skötsel av ditt armbandsur.

  • Använd din klocka på det sätt som den är tänkt att användas.
  • Byt batteri regelbundet eller se till att klockan hålls uppvriden.
  • Rengör klockan för att undvika att damm och smuts tränger in.
  • Skydda glaset från repor och byt det om det uppstår skador.
  • Välj ett armband som är rätt lämpad för dina aktiviteter.
  • Lämna regelbundet in klockan på service för att säkerställa att dess komponenter inte försämras.

Det kanske allra mest viktiga rådet är att inte utsätta sitt armbandsur för påfrestningar som det är inte rustat att hantera. Då är man i det närmaste garanterad att få långvarig nytta av sin klocka. Hur som helst hoppas vi att du får ut det mesta av ditt armbandsur och att det kommer att ge dig glädje under lång tid framöver.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaEnglishNorsk