Märkesklockor till outletpriser • 2 års garanti • Certifierad e-handelsbutik

Svensk ordlista för klockor

Det är inte alltid lätt att hänga med i alla termer och funktioner som hör till i klockornas värld. Här får du förhoppningsvis svar på alla dina frågor.

Alarm

En klockfunktion som ger en signal (ljud eller vibration) vid en förinställd tid. 

AM/PM 

AM visar tid på förmiddagen (00:00 - 11:59). PM visar tiden för eftermiddagen (12:00 - 23:59). 

Analog Display

Analoga displayer visar tid analogt med hjälp av visare för timmar, minuter och ibland sekundvisare.

Armband / Band

Armbandet är bandet som fäster uret på handleden. Armband finns i flera typer av material och färger. De flesta klockorna använder sig av bygelspännen då de är enkla att justera efter handledens omkrets men du hittar självklart andra typer av band. 

Armbandsur

Ett annat namn för klockor med band som man bär på handleden. 

ATM

ATM används för att beskriva vattentåligheten för en klocka. Se förteckning längre ner på sidan.

Automatisk rörelse

Automatiska rörelser på klockor möjliggör att tiden går utan att man behöver vrida klockan. En rotor i klockan laddar klockan med hjälp av rörelser när man bär klockan och går i viloläge för att spara batteri när klockan inte bärs. Nyare mekaniska klockor och kvartsklockor har oftast denna funktion. 

Avmagnetiserad klocka

En avmagnetiserad klocka påverkas inte av magnetiska fält runt klockan. Kvartsklockor och nyare mekaniska klockor är i regel avmagnetiserade. 

Balansfjäder

Även känt som "Hårfjäder". Denna tunna fjäder reglerar balanshjulet i mekaniska klockor. 

Boett

Boetten är klockans "skal" och innesluter alla delar av armbandsuret. Boetten består oftast av rostfritt, härdat stål för att skydda klockan. Urtavlan skyddas i sin tur av härdat glas.

Digital klocka

En digital klocka har inga fysiska visare. Den visar tiden på en digital display och oftast med siffror. Digitala klockor har oftast en LCD skärm och finns i många varianter. 

ECO-Drive

Ett nytänkande koncept som återfinns i Citizen klockor. ECO-Drive klockor har en annan struktur än vanliga solar-drivna klockor vilket gör att batterierna i teorin håller livet ut.

GMT tidszon

Greenwich Mean Time (GMT) är standarden som all världstid är inställd efter. GMT är även den tidsstandard som alla andra tidszoner i världen refereras till. Generellt används GMT-termen när man hänvisar till att en klocka kan visa tiden på mer än en tidszon. 

Helium ventil

En funktion som används av avancerade dykarklockor som utsätts för högt tryck vid dykningar. Helium ventilen släpper ut helium för att förhindra dekompression.

Huvudfjäder

Strömkällan i mekaniska klockor. Huvudfjädern använder lagrad energi för att vrida klockans hjul när pekarna visar tid. 

Höjdmätare

En höjdmätare bestämmer höjden med hjälp av barometertryck. Detta gör den väldigt användbar för klättrare och piloter. Funktionen hittas oftast på tillverkares "Pilot" eller "Aviator" serier.

Kaloriräknare

En kaloriräknare används i regel med en pulsräknare och hjälper användaren beräkna antalet kalorier som förbränts under en tidsperiod.

Kristall

Ett genomskinligt skydd på uret tillverkat av härdat glas, syntetisk safir eller plast.

Kronograf

Ett armbandsur med stoppurfunktioner, som räknar och visar förfluten tid. Det finns många variationer av kronografer. I samband med specialiserade vågar kan kronografer ge mer användbar information, såsom beräkning av hastighet eller avstånd. Vissa kronografer mäter mer än en händelse åt gången. 

Kronometer

En högkvalitativ klocka som har passerat rigorösa tester i olika temperaturer och positioner, som fastställts av det officiella schweiziska testlaboratoriet, Controle Officiel Suisse des Chronometeres (COSC). Mekaniska klockor måste vara korrekta till -4/+6 sekunder per dag för att vara officiellt certifierade kronometrar. Kvartsklockor måste vara korrekta till +/- 0,2 sekunder per dag.

Kvarts

Kvartsklockor är batteridrivna och använder sig av små kvarts kristaller som styr visarna i klockan. Kvartsklockor har på grund av denna teknik oftast batteritider på flera år och påverkas dessutom inte av externa faktorer som höjd, vibrationer och användning. Detta gör kvartsklockorna till de mest precisa tidvisarna idag. 

Mekanisk klocka

En klocka som visar tid utan en extern energikälla. En mekanisk klocka är konstruerad av flera delar, växlar, skruvar och fjädrar. Genom att vrida huvudfjädern (antingen genom manuell vridning eller automatisk vridning), börjar en mekanisk rörelse att arbeta och visa korrekt tid. 

Panel

Ringen som omger en klocka. Det är antingen roterbart, enkelriktad, dubbelriktad eller fast.

Perpetuell kalender 

En kalender som är programmerad för att visa datum, dag, månad och för en hel årscykel. Klockor med perpetuella kalendrar är justerade för jämna och udda månader och för skottår, fram till år 2100.

Pulsräknare

En funktion i vissa klockor som möjliggör för användaren att mäta sin puls i realtid. 

Rattrapante

Rattrapante är en andra sekundvisare som rör sig oberoende av den första. Kronografer med rattrapante gör att man samtidigt kan mäta två tider för samma händelse.

Rörelser

Motorn i en klocka som håller tid och flyttar klockans pekare, kalender, etc. Rörelser är antingen mekaniska eller kvartsbaserad.

Safirkristall

Ett mycket tåligt genomskinligt material som vanligen används till klockor där glaset är reptåligt.

Solarfunktion

Solarfunktion på klockor möjliggör att de laddas med hjälp av ljus, både från sol och lampor. Solarcellerna sitter i uret men syns inte. 

Stöttålig

En klockans förmåga att motstå en stöt. Oftast räknas klockan som stöttålig om den klarar av fall från 1.5 meters höjd. 

Takymeter

En vanlig funktion i kronografklockor som mäter hastighet enligt ett fördefinierat avstånd.

Temperaturmätare

Klockor med temperaturmätare hjälper bäraren mäta sin temperatur i realtid. 

Ur

Uret refererar till själva klockan och inte bandet. Uren är ofta cirkelformade men finns i många andra former. 

Vattentåligt / Vattenresistent

En benämning för en klocka som kan motstå en viss nivå av vattentryck. 

Världstid

En funktion i vissa kronografklockor som visar flera tidszoner. Ett bra tillägg för den som reser mycket!

Storlekar på ur

Om din handled har en omkrets på 15-18cm så passar i regel ett ur på mellan 38 och 42mm. Har din handled en omkrets på 18 till 21cm ska du istället välja ett ur på runt 42-46mm.

<34mm - Liten storlek
34 - 38mm - Medium storlek
39 - 42mm - Standard Storlek
42 - 46mm - Större Ur (XL)
>47mm - XXL

Klockmaterial

 • Brons - Det allra första materialet som användas för att bygga armbandsur. Brons är tåligt men repar sig snabb och är känsligt för rost. Visst kan man hitta bronsklockor även idag, men det är inte längre ett material som används i större utsträckning.
 • Kolfiber - Ett väldigt lätt material som används ibland annat lyxiga sportbilar. Trots att kolfiber väger så lite, är det extremt starkt!
 • Rostfritt stål - Det mest använda materialet i både klockor och armband. Stål är starkt och håller länge. Det är dessutom relativt billigt. Rostfritt stål på klockor kan däremot repa sig snabbt.
 • Silikongummi - Det allra bästa alternativet för stöttåliga klockor. Silikon tål värme och absorberar stötar bättre än alla andra typer av klockmaterial.
 • Plast - Lättviktsmaterial som oftast kommer i färgglada alternativ. Materialet är billigast men skadar sig snabbt och är inte särskilt miljövänligt.

Låstyper på klockor

 • Bygelspänne - Det vanligaste alternativet på klockband i läder och gummi. Ett bygelspänne ställs in efter handleden och kan justeras för att passa flera storlekar inom ett spann. Man drar bandet till önskad position och fäster därefter låset som ett bälte över handleden. 
 • Fjärilslås - En alltmer populär låsvariant på armbandsur som används på band i stål. Fjärilslåset öppnar sig i två delar och när man fäster det på handleden så döljer sig låset under bandet. 
 • Viklås - Precis som fjärilslåset ändvänds viklås oftast på stålband. Låset fungerar på så sätt att det fäster sig över en del av bandet. Det finns även varianter med knappar som underlättar när man vill låsa upp bandet.
 • Smyckeslås - Ändvänds oftast på damklockor. En liten pinne vid sidan av bandet andvänds för att låsa upp armbandet.  

Vattentäthet index (ATM)

ATM står för atmosfär och kategoriserar klockor efter vilket tryck de tål. Det är viktigt att känna till detta om man vill att klockan man köper klarar av damm och vatten.

 • 3 ATM (30m) - Är lämpligt för oavsiktligt stänk bara
 • 5 ATM (50m) - Tål att användas utomhus när det regnar. Skall inte utsättas för fukt under längre perioder. 
 • 10 ATM (100m) - Kan användas när man badar eller simmar.
 • 20 ATM (200m) - Spenderar du mycket tid i havet är denna klocka passande. Klockan är lämplig för dykning utan hjälpmedel, snorkling och sportdykning.
 • 30 ATM - Diver/dykarklockor har oftast 30 ATM-klass på sina armbandsur. Klockan är tillverkad för att klara av djupa dyk. 
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaEnglishNorsk