Märkesklockor till outletpriser • 2 års garanti • Certifierad e-handelsbutik

Köpguide vid köp av klocka


En köpguide för dig som är i valet och kvalet

Det finns en hel del att tänka på när man köper ett armbandsur. Är man redan bekant med utbudet, och vet vad man vill ha, handlar det däremot ofta om att hitta ett förmånligt pris. Men klockbranschen är föränderlig och även den mest inbitne klockentusiasten kan numera känna sig vilsen. Oavsett om man prioriterar estetik, funktion eller något däremellan så finns det några givna förhållningspunkter som är bra att hålla i åtanke inför köpet.

Bekanta dig förutsättningslöst med marknaden

Valet av armbandsur är alltid personligt. Men detta påstående behöver inte vara mer dramatiskt än nödvändigt. Vad vi åsyftar är helt enkelt att det är dina behov som avgör. Därför är det en bra idé att helt förutsättningslöst granska utbudet för att få en känsla för vad man har att välja mellan. Inte sällan fastnar man för ett särskilt varumärke som förenar allt man upplever sig behöva. Detta har mycket att göra med att de olika tillverkarna i stor utsträckning prioriterar att ge sina varumärken olika identiteter där utseende och funktionalitet sammanfaller i en särpräglad produkt.

Vilken sorts klocka behöver jag?

Ett sätt att förhålla sig till klockvärlden är att kategorisera klockorna i olika typmodeller. Detta är en tradition som sträcker sig tillbaka till senare halvan av 1800-talet då fickuret föll ur tiden till förmån för mer nischade armbandsur. Även om dessa kategorier är långt ifrån uttömmande så ger de en bra fingervisningar gällande marknadens egenheter.

Modeklockor prioriterar i de flesta fall den visuella upplevelsen och räds sällan för att utmana konventioner. Detta betyder absolut inte att klockorna är sämre än övriga. De flesta av dem är kvalitativa precisionsur. Men de är i många fall konstruerade för vardags-, affärs eller festrelaterade sammanhang. Även om det på senare tid har lanserat en hel del modeklockor med hög vattentäthet och bra stöttålighet så är de sällan något man bör ha med sig under vildmarkssemestern. 

Pilotklockor är ett ganska brett segment som ofta kännetecknas av de funktioner som traditionellt sett varit viktiga för piloter. Vanliga inslag är en takometer, vridbar ring och övriga funktioner som både underlättar manuell tidhållning och förenklar beräkning av avstånd, position och så vidare.

Dykarur är ofta något utav extremvarianten av det vattentäta uret. Medans ett stort antal klockor utan problem hanterar stänk, regn och ofta ett visst vattendjup så är dykaruren särskilt konstruerade för både djupa hav och höga tryck. Utöver detta så har de i många fall särskilda funktioner som är kritiska för dykare, så som manuell tidhållning och ibland även tryckmätare.

Taktiska klockor, som ofta även kallas för militärklockor, är konstruerade för att tåla hårda tag utan att kompromissa med användbarhet. Ofta tillverkas de i enlighet med militära specifikationer avseende stöt- och vattentålighet för att de ska tåla det mesta på fältet. Det är även vanligt med självlysande visare och särskilt reptåliga glas.

Urverk klockorMekaniskt urverk eller kvartsurverk?

Det är svårt att förhålla sig till armbandsur utan att ägna åtminstone en liten tanke åt den bakomliggande mekaniken. Allra vanligast är mekaniskt urverk och kvartsurverk. Men vad är det som skiljer de olika lösningarna åt?

Mekaniska urverk drivs inte utav ett batteri utan har istället en drivfjäder. Det gör att de regelbundet måste justeras för att ha tillräckligt med kraft för att driva visarna. Detta sker endera manuellt genom att man skruvar på uppdragningsmekanismen, eller automatiskt via rörelseenergi. Dessa klockor måste endera justeras regelbundet under dagen eller åtminstone varannan dag för att de ska förbli tillförlitliga.

Kvartsurverk drivs med hjälp av en avancerad samverkan mellan ett batteri och en kvartskristall. Dessa urverk anses vara oerhört precisa och behöver sällan mer underhåll än ett batteribyte med några års mellanrum.

De flesta anser att kvartsurverk är mer tillförlitliga, och detta är numera den sorts urverk man finner i samtliga klockor där konsekvent drift är avgörande. Mekaniska urverk är däremot fortfarande populära bland de som endera vill slippa byta batteri eller som föredrar traditionella lösningar.

Hur ofta kommer jag i kontakt med naturens element?

Även om i stort sett samtliga armbandsur konstrueras för att hantera oväntade regnskurar, kyla samt en och annan dusch så är det långt ifrån säkert att alla klockor överlever en längre stund i poolen eller behåller sitt utseende efter att ha kommit i kontakt med lite snårskog.

Hur omfattande vattentäthet behöver jag?

När det gäller armbandsur så bör man skilja på hur väl dykaryr och övriga klockor hanterar påfrestningar från vatten. Det standardiserade måttet för vattenskydd, som uppges i endera ATM eller meter, avser främst vardagliga påfrestningar och motsvarar inte nödvändigtvis hur väl klockorna klarar olika vattendjup.

Vattenskydd, ATM för klockor

3 ATM eller 30 meter motsvarar stänk och regn.

5 ATM eller 50 meter motsvarar dusch och snabba dopp.

10 ATM eller 100 meter motsvarar bad och motionssim.

20 ATM eller 200 meter motsvarar snorkling eller fridykning.

Dykarur har en egen standard (ISO 6425) som säkerställer att klockorna klarar såväl vattentryck som kondens, saltvatten och stötar. Vill du vara säker på att ditt armbandsur överlever samtliga vattenpåfrestningar bör du därför välja ett särskilt dykarur.

Hur hög rep- och stöttålighet behöver jag?

Det är främst tre lösningar som används för att täcka visarna och urtavlan i moderna armbandsur. Av dessa så är mineralglas den allra mest vanligt förekommande vilket säkerställer en ganska hög lägstanivå av reptålighet. Vet man att klockan kommer att utsättas för hårda tag är det däremot en bra idé att se till att den är utrustad med safirglas.

Hesalit eller akrylglas anses vara den billigaste lösningen och har en hårdhetsnivå motsvarande 500 HV. 

Mineralglas är ett härdat glas som är särskilt framtaget för att stå emot repor och har en hårdhetsnivå motsvarande 800 HV.

Safirglas anses vara det mest tåliga glaset när det kommer till att stå emot repor och stötar, och har en hårdhetsnivå motsvarande 2300 HV.

Glaset är även i viss utsträckning en indikation på hur väl klockan tål stötar. Men vill man vara säker på att armbandsuret överlever riktiga hårda tag så bör säkerställa att det har testas i enlighet med ISO 1413-standarden eller att uret uppfyller de krav som finns för dykaryr.

Behöver jag ta ställning till materialval gällande boett och armband?

Är du funktionellt betingad så kommer du långt genom att endast ta ställning till urverk och tålighet. Men om du har särskilda preferenser så finns det stora möjligheter att göra armbandsuret mer personligt genom att byta armband. Dessa finns ofta tillgängliga i såväl naturläder som syntetiska material i ett flertal olika färger och bredder. Men kom ihåg att en många modeller, så som pilotklockor, dykaryr och taktiska klockor ofta har armband som är särskilt konstruerade för att tåla höga påfrestningar. Ett spontant armbandsbyte kan på så sätt minska klockans hållbarhet.

När det gäller boettens material så är det ofta ett ställningstagande från tillverkaren. Rostfria metaller är helt klart vanligast förekommande, men det är inte ovanligt med titanium, guld, silver och ett stort antal övriga alternativ. Medans guld och silver främst är en estetisk fråga, så har titanium blivit populärt som ett lättviktsalternativ till metall. Är man nickelallergiker så rekommenderas ofta boetter av titanium. 

Vilken boettstorlek passar mig?

Begreppet boett åsyftar den yttre delen av uret men används ofta även som ett slags mått på klockans storlek. Medans vissa föreslår att man mäter sin handled och väljer storlek därefter så anser andra att storleken är en fråga om tycke. Det enda man kan säga med något mått av säkerhet är att storlekstrenderna varierar och huruvida stora armbandsur är mer vanligt förekommande har mycket att göra med den rådande tidens trender. Generellt sett så är däremot damklockor mindre än herrklockor.

Är alla garantier likvärdiga?

Även om svensk konsumentskyddsreglering ger ett väldigt bra grundskydd samt att många tillverkare erbjuder olika så kallade tillverkargarantier så har vi på Reaklockor.se valt att köra på en rak och tydlig linje oavsett varumärke. Vi erbjuder 2 års garanti där vi själva ombesörjer eventuella reperationer.

Är det något annat jag bör tänka på?

När det gäller armbandsur så väljer man helt och hållet vilket nivå man vill lägga sig på. Det finns inget rätt och fel. Medans vissa föredrar att detaljstudera de mekaniska skillnaderna mellan olika urverk så fokuserar andra på vilka klockor som förmedlar en viss känsla eller på funktioner och tålighet. Väldigt många fattar tycke för särskilda tillverkare eller varumärken och blir inte sällan trogna återkommande köpare. Genom att spendera lite extra tid på efterforskning inför sitt köp så säkerställer man att man verkligen får vad man vill ha. Vi hoppas att köpguiden har varit till nytta.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaEnglishNorsk